Neljä sanaa rakkaudesta
Kesä on usein perhe- ja hääjuhlien aikaa. Rakkaus on asia, johon meillä kaikilla on kosketus. Raamatusta löytyy neljä sanaa, jotka kuvaavat rakkauden eri ilmenemismuotoja. Kreikan kielessä ne ovat ”storge” eli kiintymys, ”filia” eli ystävyys, ”eros” eli romanttinen rakkaus ja ”agape’’ eli pyyteetön ja uhrautuva rakkaus.

Jumala on kaiken alku ja Luoja. Hän on myös rakkauden luoja ja antaja. Jumala on olemukseltaan itsensä uhraava rakkaus – antoihan hän ainoan Poikansa kuolemaan pelastaakseen koko ihmissuvun iankaikkiselta kadotukselta. Nykypäivänä saatetaan puhua ja kirjoittaa paljonkin rakkaudesta. Mutta jos puhe tai kirjoitus on täysin irrallaan Jumalan sanasta, käsitys rakkaudesta vääristyy pelkäksi inhimilliseksi tulkinnaksi. Siksi olisi hyvin tarpeellista ottaa huomioon perhe-elämässä, avioliitossa ja koko yhteiskunnassa Jumalan sanan ilmoitus. Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi niin kuin luomiskertomuksessa todetaan. Avioliitossa Jumala tahtoo, että puolisot saisivat kokea yhä syvenevää kiintymystä, ystävyyttä, romanttista rakkautta ja jumalallista rakkautta.

Raamatussa kirjoitetaan totuudessa rakastamisesta. ”Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa. ” (1. Joh. 3:18) Kristityn mieli on sellainen, että mieli rakastaa totuutta ja siksi lähimmäistä on halu auttaa pois väärästä kohti oikeaa, Jumalan tahdon mukaista elämää. Siihen miten se tapahtuu, Jumalan sana neuvoo, että muistaisimme lähestyä syntiin langennutta armollisesti, armoa tarjoten, sillä sama olisi voinut tapahtua meille itsellemme. Apostoli Paavalikin aloittaa useimmat seurakuntakirjeensä Jumalan armon toivotuksella ennen kuin hän aloittaa opetuksensa. Myös apostoli Johannes kirjoittaa: ”Tulkoon osaksemme armo, laupeus ja rauha Isältä Jumalalta ja Jeesukselta Kristukselta, Isän Pojalta, totuudessa ja rakkaudessa.”  (2. Joh. 1:3) Evankelista Johannes tiivistää Jumalan pelastushistorian vaiheita näin: ”Lain välitti Mooses, armon ja totuuden toi Jeesus Kristus.” (Joh. 1:17) Ja Johannes jatkaa: ”Ainoa Poika, joka itse on Jumala ja joka aina on Isän vierellä, on opettanut meidät tuntemaan hänet.” (Joh. 1:18) Jeesuksen tuntemisen kautta kristitty saa siis tuntea Rakkauden eli taivaallisen Isän.

Rakastakaamme siis toisiamme armossa ja totuudessa! Vaikeistakin asioista keskusteleminen kannattaa. Totuus tekee vapaaksi, sanotaan Raamatussa.
Muistetaan sanoa rakkaimmille, että sinä olet minulle rakas.

Kalle Peltokangas, kirkkoherra

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä isossa kuvassa tapahtuu?

Elämänmakuisia hetkiä Pappilassa

Blogi tuo uuden mahdollisuuden viestiä seurakunnassa